#Inne

Konkurs gastronomiczny w sosnowieckim CKZIU

Pierwsze miejsce Oliwia Jarnot i Jakub Biłka za potrawę : „Hiszpańsko-polskie duo” I „Zapiekanka warzywna z sosem pomidorowym i czosnkowym „.

23 marca po raz siódmy w sosnowieckim Centrum Kształcenia Ustawicznego odbył się konkurs „Uczniowskie aspiracje kulinarne” , w którym o tytuł najlepszych kucharzy walczyli uczniowie szkół technicznych z województwa śląskiego. Tegoroczny konkurs odbywał się pod hasłem ” Warzywa w roli głównej „. Oznaczało to że głównym składnikiem zarówno przystawek jak i dań musiały być warzywa. Prace uczestników konkursu było oceniane przez profesjonalne jury, złożone z doświadczonych szefów kuchni. Celami konkursu jest wzbudzenie zainteresowania gastronomią wśród uczniów. W tegorocznej edycji konkursu wzięło udział osiem drużyn, reprezentujących szkoły gastronomiczne z terenu całego województwa śląskiego m. in Orlątowic, Zawiercia, Jastrzębia- Zdroju, Mysłowic i Sosnowca. Pierwsze miejsce zdobyli Oliwia Jarnot i Jakub Biłka z CKZiU z Mysłowic. Drugie miejsce Julia Wydra i Sandra Piskorz z CKZiU z Zawiercia. Trzecie miejsce Emilia Kobielska i Oliwia Lenczewska z CKZiU z Tychów.

Drugie miejsce Julia Wydra i Sandra Piskorz za potrawę :” Szałot śląski w nowoczesnym wydaniu” I „Stek z kalafiora z musem pasty tahini, piklowanym burakiem, jajem poszetowym, zielonymi warzywami, granatem, piklowaną cukinią i prażonym sezamem”.
Trzecie miejsce Emilia Kobielska i Oliwia Lenczewska za potrawy : Kwiat buraczany z kozim serem na jadalnej ziemi” I Gratin z batatów i karmelizowana pietruszka / shimeji „