#Wydarzenia

Kulinarne cuda na talerzach. Inspiracje kuchenne z „serem w roli głównej”

W czwartek 13 marca w Technikum nr 3 Gastronomiczno – Hotelarskim w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu odbyła się IX edycja Konkursu Kulinarnego Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2025. Tematyką wiodącą tej edycji konkursu był „Ser w roli głównej”.

Do rywalizacji w konkursie przystąpiło osiem dwuosobowych zespołów ze szkół gastronomicznych Jaworzna, Tychów, Bielska-Białej, Ornotowic, Jastrzębia-Zdroju,Katowic i oczywiście z Sosnowca. Każdy zespół miał za zadanie przygotować po 3 porcje dania zasadniczego i deseru z wykorzystaniem sera, który mógł być użyty w dowolnej postaci.

Oceny dań podjęło się jury składające się z wybitnych szefów kuchni renomowanych restauracji z regionu. Poziom konkursu był niezwykle wysoki, a uczestnicy zaprezentowali ogromną kreatywność i umiejętności kulinarne.

Organizatorka konkursu Agnieszka Nawrat, kierownik szkolenia praktycznego CKZiU w Sosnowcu, podkreśliła jak ważne jest to wydarzenie dla młodych adeptów sztuki kulinarnej :

  • ” Konkurs Uczniowskie Inspiracje Kulinarne stał się stałym elementem regionalnego środowiska gastronomicznego. Z dużym sukcesem organizujemy go już 9 lat. Konkurs jest przede wszystkim okazją dla uczestników do rozwoju swoich pasji, szlifowania umiejętności, wymiany doświadczeń i zdrowej rywalizacji. Zwycięzcy i nagrodzeni w naszym konkursie robią teraz kariery w Polce i na całym świecie, Są szefami kuchni w renomowanych restauracjach, hotelach na ekskluzywnych statkach i w wielu innych miejscach. „

Laureatami konkursu zostali:

  • I miejsce zdobyła drużyna z Zespołu Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego z Jastrzębia – Zdroju w składzie Ewa Żabińska i Bartosz Pastuszak,którzy przygotowali danie zasadnicze ” Ravioli nadziane serem ricotta ze szpinakiem oraz kaczką i jajem w sosie na bazie gorgonzoli ” oraz deser „Pieczona gruszka z serem ricotta oraz migdałami na kruszonce w sosie lemon cud z karmelem” .
  • II miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach Diana Davydova, Viktoriiia Shcherba wykonując danie zasadnicze „Ravioli z ricottą w sosie krewetkowym” a na deser zaproponowali „Tarletki z kremem pistacjowo-serowym”.
  • III miejsce wywalczyły uczennice z Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskiego w Sosnowcu w składzie: Dominika Nowak i Zuzanna Wrocławek sporządzając danie zasadnicze ” Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami i serem, sos gorgonzola, polenta pieczona z serem, ser kozi panierowany” i deser „Sernik limonkowy z truskawkami i miętą.

Zdjęcia: Konrad Słomczyński