Co włożyć do wielkanocnego koszyczka i dlaczego święcimy te produkty
W Wielką Sobotę kościoły nie tylko wypełnione są zapachem kwiatów i świec, ale i jajek, wędliny, ciasta które ukrywają się w przeróżnych koszyczkach, przybranych bukszpanem i wstążkami. Co i dlaczego wkładamy do koszyczka ?
Przynoszone do kościoła koszyczki mają różną wielkość, ale symbolika wielkanocnego koszyczka, wyrażona jest jego zawartością. To co dajemy do poświęcenia nie jest przypadkowe, ponieważ każdy z pokarmów jako Dar Boży ma inną wymowę. Od zawsze podstawę święconki uważano chleb, jajko i sól.
- chleb- symbol życia
- jajko – symbol początku, narodzin i zmartwychswtania
- sól symbol trwałości, nieśmiertelności oraz ochrony życia przed rozkładem i popsuciem, uważana także za symbol gościnności i przymierza Boga z człowiekiem
W koszyczkach powinno również się znaleźć
- wędlina – jako symbol dobrobytu i dostatku
- ser -symbol przyjaźni, łączącej ludzi ze zwierzętami domowymi, naturą
- chrzan – symbol pokonania goryczy męki Chrystusa
- babka wielkanocna – symbol doskonałości i życiowych umiejętności
- baranek lub króliczek wielkanocny z masła, ciasta, cukru, czekoladowy lub gipsowy symbolizuje ofiarę Baranka Bożego, który umarł za ludzkie grzechy
- woda – symbol Ducha Świętego,który obmywa ludzi z win i grzechów.
Radość i przyjemność z przygotowania wielkanocnego koszyczka bierze się także stąd, że można wykazać się wyobraźnią i talentem w robieniu z jaj pięknych pisanek. Ten zwyczaj w Polsce istnieje już od X wieku.